Kort historik om Knippla

Knippla är en ö som förvånande nog inte har varit befolkad så länge. Givetvis är historien om ön inte helt klarlagd, men det verkar faktiskt som den var obebodd länge; inte förrän under andra halvan av 1700-talet verkar det som om någon bodde där. Å andra sidan är vår kunskap om öns befolkning från och med då rätt så detaljerad. Kyrkbokföringen har ju gjort släktforskning enkelt i Sverige, och i kyrkbokföringen omnämns också var folk bor. 1778 är det första år som vi med säkerhet vet att ön var bebodd. Hur vi vet det är genom att Magnus och Malena Persson då tydligen fick en son, och de bodde på Knippla.

Midsommar på knippla
Midsommar på Knippla!

Men sedan gick det snabbt. 30 år senare bodde ett 80-tal personer på ön. Anledningen till uppsvinget var det mycket goda sillfisket, som gjorde ön mycket attraktiv, och de flesta bosatta verkar på ett eller annat sätt ha varit involverad i sillfisket. Men sillfiske är någonting som är svårt att ta för givet. Det går i perioder då sill under några tiotal år går nära kusten vilket gör det lätt att fiska. Just den sillperiod som ledde till befolkningsexplosion på Knippla varade från 1747–1809, vilket var ovanligt länge. Men när den tog slut så ledde det till hårda tider på ön, med minskande befolkning.

Denna befolkningsminskning lyckades man vända under mitten av 1800-talet. Befolkningen stabiliserades för att sedan öka. Från 1960 och framåt har vi detaljerad statistik över befolkningen, som då låg på 645 personer. Idag har den siffran fallit kraftigt ner till ungefär 350 tappra personer som kämpar på på västkustens finaste ö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *