Star Wars utan Lucas

Star Wars. Det är någonting speciellt med det namnet. Stjärnornas krig sade vi en gång i tiden i Sverige, men numera har vi väl helt och hållet gått över till att använda det engelska namnet. Star Wars är en filmserie som väcker känslor och, sorgligt nog, inte enbart positiva sådana. Originaltrilogin från 1977 till 1983 är de flesta överens om är mästerverk, även om det finns de som anser att Return of the Jedi är svagare än de två föregående filmerna. Åsikterna om prequel-trilogin från 1999 till 2005 är inte riktigt lika positiva. Visst har filmerna sina förespråkare, speciellt då andra och tredje filmen (att en viss Jar-Jar knappt medverkar i dem hjälper).

Men även om många är mer eller mindre besvikna på prequel-trilogin så är det inte det som upprört Star Wars-fans mest under de senaste… 10 – 15 åren. George Lucas har ju haft för vana att… ”förbättra” originalfilmerna på olika sätt. Problemet är då att många av dessa förbättringar definitivt inte är vad de flesta fans (mig själv inräknat) skulle kalla för förbättringar. Snarare tvärtom. Vilken av dessa förändringar som är värst är svårt att säga. Men mycket av den CGI som Lucas lade till i ”A New Hope” såg verkligen inte speciellt bra ut och tillförde ingenting.

Än mer kontroversiell var en förändring som gjordes mot slutat av ”Return of the Jedi”. I filmens klimax, när Kejsaren håller på att döda Luke så säger Darth Vader ingenting. I stället ser han på ett tag, innan han tar kejsaren och kastar ner honom i ett djupt schakt. Dramatiskt och effektivt, men inte enligt Lucas, som bestämde sig för att Darth Vader nog måste skrika ”Noooooo!” för att… ja för att förstöra scenen? Det är svårt att se någon annan förklaring.

Men den förändring som det talats mest om är huruvida Han Solo eller Greedo sköt först (det var Han Solo). I originalet är det ingen tvekan om att Han Solo sköt först. Men Lucas mixtrade med scenen ett antal gånger, för att få det till att Greedo sköt först, eller för att få dem till att skjuta samtidigt. Att det är kontroversiellt är ett understatement. Det blir heller inte bättre av att det är så väldigt korkat: hela scenen byggs ju upp runt att Han drar upp sin blaster under bordet, så att Greedo inte kan se den. Med andra ord, Hans avsikt måste ju vara att skjuta Greedo utan förvarning. I videon nedan visas scenen i originalutförande, och i versionen från 2004. Det är ingen större tvekan om vilken som är bäst…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *