Världens bästa filmer?

Vilka är världens bästa filmer? Omöjligt att svara på, självklart, och åsikterna går väldeliga isär. Med oregelbundna mellanrum försöker filmkritiker (och andra) att göra upp listor över vilka världens bästa filmer är. Rotten Tomatoes, till exempel, har en lista över de 100 bästa filmerna någonsin, baserat på recensioner. De filmer som återfinns i toppen är inte riktigt de samma som finns där när ”vanligt folk” får säga sitt. På första plats återfinns ”The Wizard of Oz”. Definitivt en klassiker, och som faktiskt syns på TV då och då. Den följs av ”The Third Man”, ”Citizen Kane”, ”All About Eve” och ”Das Cabinet des Dr. Caligari”. Ingen film från efter 1950 bland topp 5, och kanske inte en lista på filmer som ses speciellt ofta idag även om det givetvis är klassiker och mycket bra filmer. Hela listan återfinns här.

Den listan baseras på vad professionella kritiker tycker, men hur skulle en topplista se ut som var lite mer demokratisk? Lyckligtvis finns det ett sätt att få reda på det på! IMDB, Internet Movie DataBase låter användare ranka filmer från 1 till 10 och då vem som helst kan registrera sig där så är antalet ”röstande” betydligt större, även om de flesta som är aktiva där givetvis är mer filmintresserade än genomsnittet. Så, hur ser då IMDBs topplista ut? Låt oss börja med att konstatera att dess top 5 skiljer sig markant från Rotten Tomatoes.

På första plats återfinns, lite överraskande, ” The Shawshank Redemption”, ”Nyckeln till frihet” på Svenska. En mycket bra film från 1994, men lite överraskande, åtminstone för mig, att den rankar så högt. Den följs sedan av ”Gudfadern”, del ett och två och på fjärde plats ”The Dark Knight” från 2008. Sistnämnda en superhjältefilm och på så vis knappast aktuell för topplistor när filmkritiker röstar. Det är också den myckna förekomsten av sådana blockbusters som är den stora skillnaden mellan Rotten Tomatoes. Alla filmerna i Lord of the Rings-trilogin återfinns inom topp 20, liksom två Star Wars-filmer (Föga överraskande ”The Empire Strikes Back” och ”A New Hope”).
Hela listan återfinns här.

Så vilken av dessa två listor, som skiljer sig kraftigt åt, har bäst filmer? Jag skulle nog säga att filmerna på IMDBs lista överlag är mer underhållande än de på Rotten Tomatoes. Men jag är inte säker på att det alltid är det samma som ”bättre”. Rotten Tomatoes är också bättre på att lyfta fram lite äldre filmer medan IMDBs lista ibland känns som om de som röstat inte är medvetna om att det finns filmer som är äldre än 20 år. I vilket fall som helst – på båda listorna kommer du att hitta mängder med bra, spännande, roliga och intressanta filmer, men med lite olika fokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *